logo

Zašto nemate ljubav

Objavljeno u Članci. Oznake:, , , , , , , , , .

Zašto nemate ljubav

Šta je to ljubav i zašto je vi jos nemate?

Ljubav je najtraženija stvar na svijetu


Bombarduju nas sa njom u filmovima, na reklamama, u novinama – ljubav je najtraženija valuta na svijetu i sve je teže i teže naći. Psiholozi kažu da je ljubav zasnovana na emotivnom vezanju za drugu osobu, znači da je sa tom osobom imamo blizak odnos i da nam je važna. Bez ljubavi ljudi bi bili otuđeni jedno od drugoga i baš zbog toga ljubav nema alternativu.

Da li ste znali da sve utiče na naš doživljaj ljubavi? Porodica, kultura, vjera, obrazovanje, čak i politika su faktori koji utiču na to koga i kako ćemo voljeti. Jedan od najvećih faktora je zasigurno i jezik te postoji narodna koja kaže da smo postali svjesni ljubavi tek kad smo uspjeli da imenujemo to osjećanje.

Kako drugi gledaju na ljubav?

Psiholozi kažu da je ljubav slabost poput straha od zmija ili visine i objašnjavaju to činjenicom da kad smo zaljubljeni gubimo glavu i više ne reagujemo na logične argumente. Summerset Mom, engleski pisac, je rekao da je ljubav evolutivni aparat koji nas tjera da produžavamo svoju vrstu.

Psiholog Lorence kasler je rekao da je ljubav ništa više nego dio naše potrebe za seksom – „zapadno društvo je seks pretvorilo u tabu te zbog toga koristimo ljubav da bi racionizovali naše seksualne potrebe.“ Jovan Dučić je u svojoj knjizi „Blago cara Radovana“ napisao: „Ljubav je idokaz inteligencije, jer čovek bez ideja i prostak bez vaspitanja ne mogu biti zaljubljeni, pošto je ljubav najveća mudrost i najfinija duševnost.“ Sa kojom god se izjavom slagali i neslagali jedno je sigurno, ljubav je jedna od najvažnijih stvari na svijetu i pokretač najvećih dešavanja u historiji, te je zasigurno nikad nećemo prestati tražiti ili joj se nadati.